Селак: Уникатно и одговарајуће рјешење за компликовану БиХ

19.11.2023.

...

У уторак, 21. новембра навршава се 28 година од парафирања Општег оквирног споразума за мир у БиХ, потписаног у Дејтону, САД. Тим поводом Горан Селак, предсједник Социјалистичке партије Српске, изјавио је да је Дејтонски споразум међународни уговор, који представља уникатно и одговарајуће рјешење за компликовану уставну, политичку и друштвену стварност у БиХ.

– Дејтонским споразумом омогућени су мир и стабилност као највредније тековине човјечанства, али је успостављена и данашња БиХ, коју чине два равноправна ентитета и три конститутивна народа. Дејтонски споразум је омогућио енитетима и народима да, кроз уставне механизме, очувају своје посебности, одржавају мир и обезбиједе грађанима економски просперитет – изјавио је Селак.

У уторак, 21. новембра у Републици Српској биће обиљежена 28. годишњица парафирања Општег оквирног споразума за мир у БиХ, потписаног у америчкој бази Рајт Петерсон, Дејтон, држава Охајо, САД.

– Социјалистичка партија Српске чврсто подржава настојања Републике Српске у циљу одбране Дејтонског споразума. Дејтонски споразум је оптимално рјешење за БиХ, јер омогућава суживот, мир и стабилност, али и право на развијање посебности Републици Српској, која је свима нама најважнија тековина и историјски подвиг српског народа – нагласио је предсједник СПС-а.