Форум младих СПС организовао округли сто поводом 32. годишњице усвајања Устава Републике Српске

28.02.2024.

...

У Народној скупштини Републике Српске, а поводом 32. годишњице усвајања првог Устава Републике Српске, данас је одржан округли сто “Српска је вјечна док су јој млади вјерни”, који је организовао Форум младих Социјалистичке партије Српске – СПС.

Захваљујем се представницима младих парламентарних политичких партија који су учествовали у веома садржајној расправи и дијалогу поводом 32. годишњице уставности Републике Српске. Ми смо данас партијске дресове замијенили дресом који највише волимо и који је црвено – плаво – бијеле боје, јер смо свјесни изазова пред којима се Република Српска налази – изјавио је данас Унчанин, предсједник Форума младих СПС.

Када су у питању националне теме, Унчанин је поручио да међу младима не смије бити разлика, јер младима је Република Српска све, у њој су сви рођени и немају никакве везе са бившом државом.

– Једногласно смо усвојили заједнички документ у форми закључака који ћемо доставити најважнијим институцијама Републике Српске. Млади су свјесни да ће бреме одговорности једног дана прећи на нас, зато је важно да памтимо да је Република Српска производ вишевјековне борбе за слободом, а да Устав, иако наметнутим одлукама мијењан, представља стуб наше државности – рекао је Унчанин.

Он је на крају додао да је нарочито важно наглашавати да је Устав Српске донесен у мирнодопским условима, а да се његова суштинска снага и вриједност потврђују протеком времена.

Округли сто посвећен Уставу Републике Српске организовао је Форум младих Социјалистичке партије Српске, а присуствовали су и представници младих из СНСД, ДЕМОС, НПС и ДНС.

Политички подмладак Републике Српске одржао је дијалог о важности и значају Устава Српске на завидном нивоу, а усвојен је и заједнички документ у форми закључака, који ће бити достављен најважнијим институцијама Републике.

Млади Српске су између осталога поручили да мир и стабилност представљају најважније вриједности модерног друштва, те су изразили приврженост очувању Дејтонског споразума.

У Закључцима се истиче значај првог Устава Републике Српске који је усвојен 28. 2. 1992. године, у мирнодопским условима.

Уважавајући историјске чињенице, политички подмладак Српске истиче да Република Српска представља производ вишевјековне тежње српског народа са лијеве стране Дрине за слободом и обновом државности.

Даље је констатовано да Устав Републике Српске, и поред значајних наметнутих измјена, представља стуб државности Републике Српске и темељни правни акт највише снаге који уређује политичко – правни систем Републике, гарантује људска права и слободе и обезбјеђује модерне друштвено – економске односе.

Поштујући општеприхваћна правила међународног права и цијенећи развој геополитичких односа, млади Српске сматрају да Република Српска у будућности треба приступити уставној ревизији или усвајању новог устава, који би представљао аутохтону вољу српског конститутивног народа.

На крају, свјесни изазова са којима се Република Српска суочава, пружили су пуну подршку институцијама Републике Српске, посебно предсједнику Републике, у политичкој борби за очување дејтонске самосталности Републике Српске и дејтонског уставног уређења БиХ.