Делегација СПС-а положила цвијеће српским жртвама у Сијековцу код Брода

26.03.2024.

...
Данас се навршавају 32 године од великог злочина у Сијековцу код Брода који су починиле оружане снаге из Хрватске и паравојне муслиманско – хрватске јединице из БиХ. Обиљежавању присуствује и делегација Социјалистичке партије Српске коју предводи народни посланик Тамара Дамјановић.
Јутрос је у спомен храму Свете великомученице Марине у Сијековцу служена Света литургија, а затим и помен сијековачким жртвама.
“Злочин над недужним српским цивилима је први организовани ратни злочин који је почињен на простору БиХ. Овај страшни злочин био је увод у крвави рат, током којег смо успјели одбранити државност Републике Српске и нашу слободу. Данас Република Српска и постоји да се злочини никада више не би поновили”, рекла је данас Дамјановићева, посланик СПС-а у Народној скупштини Републике Српске, која је заједно са Игором Јеремићем, одборником СПС-а у СО Брод одала почаст невиним жртвама.
Муслиманско – хрватске снаге су за само сат времена у селу Сијековац убиле деветоро Срба, међу којима највише чланова породица Милошевић и Зечевић, а наредних дана још 37 Срба.
Обиљежавање злочина над Србима у Сијековцу организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.
Обиљежавању су присуствовали и предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић.